pondělí 11. dubna 2011

Ohrožuje nás hrozba nákazy UAS?

Ano. Tento druh ohrožení opravdu reálně existuje! Poslední dobou se zkratka UAS vyskytuje čím dál tím častěji v článcích ze zahraničních zdrojů.

Ovšem ohrožení je zcela jiného charakeru, než si myslíte.


UAS - 'Ukulele Acquisition Syndrome (volně přeloženo: ukulele pořizovací syndrom) je, jak se zdá, vážným postižením a metlou začínajících (a nejen jich) ukulelistů. Sotva si začátečník hry na ukulele koupí svůj první nástroj a trochu se ve hře orientuje je puzen jakýmsi vnitřním pnutím. Zatím neví přesně o co jde, ale to už se jedná o počátek zákeřné choroby v latentním stádiu. K úplnému propuknutí může dojít v blíže nespecifikované inkubační době. Spouštěcím mechanismem jsou zpravidla reklamní média, obchody s hudebními nástroji, nebo přítel či člen rodiny, který si právě koupil ukulele.

Stručně :
Objevuje se tedy stav, kdy vidíme nový, hezčí či kvalitnější model ukulele, nebo druh tohoto nástroje, který doma ještě nemáme. Dostavuje se nesmírný pocit nutkání až ho musíme koupit.

Z toho plyne, že choroba má dva aspekty působení:
a) psychický - při nevyhovění nutkání se určitě může dostavit pocit, který je možno srovnat s abstinenčními příznaky lidí závislých na drogách. Jestli je možnost, aby nakažený jedinec skončil v ústavu pro choromyslné jsem se nikde nedočetl a žádná odborná literatura to neuvádí. Ale pravděpodobné to být může.

b) fyzický - a to tak, že transakce kolem koupi ukulele vám v pozdějším stádiu choroby mohou řádně provětrávat peněženku nebo bankovní konto. Opět nikdo zatím nepopsal, zda někdo s chorobným ukulele-nakupovacím syndromem upadl do chudoby tak veliké, že zemřel hlady. Ale vyloučit se to nedá.


O rozvinuté chorobě můžeme hovořit při vlastníctví 10 až 15 kusů ukulele. Mnoho postižených považuje tyto hodnoty za mezní a aby nemoci nepropadli zcela, rozhodli se udržovat tento "status quo" bolestivým odprodáváním nástrojů.
Je smutné, že odborníci o chorobě mlčí. A není patrně žádná naděje k úplnému vyléčení postiženého nešťastníka.
Vždy po útlumu přichází totiž většinou recidiva.


Po internetu koluje řada domácích receptů na léčbu UAS.
Namátkou jich pár vybírám s tím, že některé hraničí až s šibeničním humorem zoufalců:

Dát slib naprosté chudoby, čistoty myšlení a ukulelového klidu.

Myslím, že je jediný způsob, jak se dostat z UAS je jít na absťák, zcela se zbavit čehokoliv týkajícího se ukulele. Ale jsem si jistý a musíte se mnou jistě souhlasit, že to je ještě daleko horší, než UAS...

Metoda plánu 12 kroků je jediná cesta k míru:
Krok 1 - přiznat, že jste UAS pozitivní
Kroky 2-11 - koupit 12 uke a opakovat krok č. 1
Není úniku!
Jakmile začnete hrát na ukulele, máte sklony k chycení UAS!

Z toho plyne varovný nápis, který jsem kdesi na internetu našel, přeložil a velmi rád ho používám:


Prameny a obrázky: internet
http://www.ukuleleunderground.com/forum/showthread.php?42815-Ukulele-Acquisition-Syndrome-%28UAS%29
http://gx9901ukes.blogspot.com/2007/11/uas-and-me.html


(Pokračování - UAS a jeho šíření u nás)

6 komentářů:

  1. Hezky jsem se pobavila, moc pěkný článek, ale obávám se epidemie. Po přečtení článku mě zachvátilo silné nutkání hned si běžet koupit nástroj!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky Bohu, mne zatím tato choroba nepostihla. Jen se zalíbením prohlížím ty krásné nástroje. NULI

    OdpovědětVymazat
  3. Hlásím, že jsem mrkla i na předcházející článek a poslechna si vnadnou ukulelistku. :-D Myslím, že mě nákaza nehrozí, nikdy jsem na žádný hudební nástroj nahrála a jistě bych byla poleno i na ukulele. Ovšem ukulele a ukulelistům fandím!! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. No jasně, jak jinak, já hlava děravá, opět bez podpisu. Měj se, Jarka!

    OdpovědětVymazat
  5. Úžásný článek ;-) ať žije ukulele :-):-D
    Zdravím Moonlight

    OdpovědětVymazat
  6. Ano,přiznávám,jsem nakažen Ukuleleikum

    OdpovědětVymazat